Despre termografie

logo editDefinitii din DEX

Termoviziune (DEX RO) – Viziualizare a variațiilor și diferențelor de temperatură. Procedeu de înregistrare de la distanţă a temperaturii cu ajutorul unei camere de televiziune. /termo – + [tele]viziune.

Termografie (DEX RO) – Metodă de diagnosticare (a cancerului) bazată pe identificarea unor zone ale corpului uman în care temperatura diferă de cea normală, semnalând prezenţa tumorilor. – Din fr. Thermographie.

În limba engleză termenul de termoviziune nu există decât ca modele de camera de la anumite firme producătoare, iar termenul termografie (thermography) are cam aceeași explicație ca și în DEX-ul românesc.

Termoviziune sau termografiere

Am tot căutat să găsesc termenul corect pentru acest procedeu de citire a temperaturilor corpurilor de la distanță, dar cu siguranță nu sunt singurul. Probabil toți cei care vând aparatele cu ajutorul cărora reușim acest lucru și-au pus această întrebare.

Un “jucător” (micronix.ro) de pe piață chiar a reușit să introducă în nomenclatorul de meserii o nouă meserie, și anume “Operator echipamente de termografie” având codul COR 313908. Printre competențele acestei meserii se găsesc: alegerea camerei termografice, scanarea termografică a clădirilor, scanarea termografică a instalațiilor electrice și mecanice, întocmirea rapoartelor termografice cu ajutorul programelor specializate.

Trăgând linie ajung la concluzia că “termografie” este cuvântul pe care l-am căutat, deși la noi este mai mult folosit în medicină. Binențeles că putem folosi oricare dintre acești termeni, la fel cum în România se folosesc multe alte cuvinte luate din denumirea anumitor firme producătoare (cap vidia – după WIDIA, bandă tesa – după TESA).

Ce este procedeul de termografiere

Este procedeul prin care, cu ajutorul unei camere de termografie, putem vizualiza de la distanță energia emisă de corpuri (nu temperatura lor).

Energiile corpurilor sunt transformate de către această cameră într-un fisier tip bază de date peste care se implementează o anumită paletă de culori, astfel rezultatul este o imagine foarte frumos colorată. Prin setările făcute camerei de către operator și prin prelucrarea ulterioară a imaginii, vor putea fi determinate temperaturile aproximative ale corpurilor.

Cum vede camera energia corpurilor

Pe scurt, corpurile emit energii în domeniul spectrului de undă infraroșu care nu este vizibil ochiului uman. Camerele de termografie pot vedea acest spectru, deci și energia emisă de corpuri. De aceea denumirea camerelor de termografie este cel mai adesea întâlnită pe site-urile în limba engleză ca “infrared camera” (camera infraroșu). La noi în țară se pot găsi sub diverse denumiri: cameră de termoviziune, cameră de termografie, cameră infraroșu, cameră termală.

Domenii de utilizare ale camerelor de termografie

Practic se pot folosi în orice domeniu în care este nevoie de vizualizare a unor diferențe de temperatură. Cele mai des întâlnite domenii fiind:

– eficiența termică a clădirilor

– instalații electrice

– instalații mecanice

– instalații de răcire, încălzire și apă menajeră (infiltrații)

– vedere pe timp de noapte

– supraveghere pentru incendii

– vânătoare

– medicină

– cercetare

– electronică

Ce nu poate să vadă o cameră de termografie

Una din cele mai întâlnite întrebări în acest domeniu este: „poate o cameră de termografie să vadă prin ziduri”. Răspunsul este NU. Totuși ea poate să vadă profilele metalice de la plăcile de rigips, conducte de apă, trasele electrice, dar numai dacă este o diferență de temperatură pe suprafața scanată.

Cineva m-a întrebat odată dacă pot să văd pe unde are șobolani în curte. Evident că nu puteam să-l ajut.

Dușmanii camerelor de termografie

Camerele de termografie nu pot vedea prin ceață, geamuri, apă.

De asemenea e bine să ne ferim de soare, vânt și ploaie. Rezultatele obținute pot fi influențate de aceste condiții meteo.

logo edit